1. Антикрехкост 21.99лв

Защо онова, което наричаме ефективно, всъщност въобще не е ефикасно?
Защо позитивните са по-непредсказуеми от негативните?
Кой е най-големият експерт по антикрехкост?

С остроумие и мъдрост Насим Никълъс Талеб разкрива самозаблудите, с които сте живели, но никога не сте съзнавали.

2. Черният лебед 17.00лв

Черният лебед е рядко или случайно събитие, което е неочаквано и се отличава с три характеристики – то е непредсказуемо, има огромно въздействие и може да бъде обяснено със задна дата. Тъй като черните лебеди са непредвидими, ние трябва да се пригодим към тяхното съществуване (вместо наивно да се опитваме да ги предвидим). Невероятният успех на „Гугъл“ е черен лебед, както и терористичните атаки от 11 септември 2001 г. За Насим Никълъс Талеб черните лебеди лежат в основата на почти всичко в нашия свят – от възникването на религиозни течения до събитията в личния ни живот. Години наред Талеб проучва природата ни да се заблуждаваме, че знаем повече, отколкото в действителност знаем. Защо не обръщаме внимание на феномена „черен лебед“, докато той не се случи? Някои черни лебеди могат да бъдат избегнати, други …

3. Надхитрени от случайността 13.00лв

„Надхитрени от случайността” ни предлага поглед към един от най-слабо разбраните фактори в живота ни. Написана забавно и увлекателно, тя се заема с важни интелектуални въпроси, свързани с подценяването на влиянието на случайните събития в живота ни. Тази книга е населена с много герои, някои от които са схванали по свой собствен начин значимостта на шанса: бейзболната легенда Йоги Бера; философът Карл Попър; най-големият мъдрец на древността Солон; съвременният финансист Джордж Сорос; и гръцкият герой Одисей. Ще срещнем и измисления Неро, който като че ли разбира ролята на случайността, но става жертва на собственото си глупаво суеверие.

И все пак най-разпознаваем е образът на неназования късметлия, който някак все попада на правилното място в правилния момент и олицетворява оцеляването на най-непригодните. Такива хора привличат предани последователи, които вярват в идеите и методите на своя гуру. Но никой не е в състояние да повтори постигнатото благодарение на случайността. Способни ли сме да различим един късметлия измамник от истинския визионер? Трябва ли винаги да търсим несъществуващи послания в случайните събития? Може би не е възможно да се предпазим от прищевките на Фортуна, но след като прочетем „Надхитрени от случайността”, поне ще бъдем малко по-подготвени.

 

Related Products